Mladý ječmen a léto

"Kde ses tak opálila, vždyť je teprve duben?"

já létoVšichni se mně už třetí rok ptají, kde jsem se tak opálila.. čekají informace o přímořských destinacích, ale moje odpověď je zcela jiná. Čechy a ječmen s chlorellou. Jak to? 
Jednoduše: vysoké dávky Zelených potravin obsahují mimo jiné také mnoho karotenoidů. Za obrovským množstvím zeleného barviva v chlorofilu se skrývají i jiná barviva, z nichž jistě znáte alespoň beta karoten. Ano, právě ten, co si kupují lidé pro bezpečnější a dlouho trvající opálení. 

Měla jsem to štěstí, že jsem začala zelené potraviny užívat v srpnu. A nejspíš právě proto jsem již v následující letní sezóně měla pokožku připravenou k přirozenému opálení. Každé jaro s prvním sluncem se má pokožka příjemně zbarví do zlato hněda. Stačí jeden výjezd na kole, výšlap na hory, skrátka cokoli, kde odložím dlouhý rukáv.. a po jednom takovém víkendu už přichází výše zmíněný dotaz. Po sluníčku u moře je to samozřejmě s barvou kůže ještě lepší, jen dodržuji zvýšné dávkování (viz níže) protože jak všichni snad již víme, s 

Vloni (2013) jsem zaznamenala také další efekt: jistě si pamatujete tu neúměrně dlouhou zimu. Ještě v dubnu se počasí tvářilo, jako únorové a tak jsem si zašla do solárka prohřát kosti (a že jsem to už několik let neudělala).. a ejhle.. 3x jsem tam byla po 7mi minutách a už se mě přátelé ptali na dovolenou u moře.. 

A když pominu estetický efekt, tak výrazně důležitější efekt zdravotní: 

Dr. Hagiwara
Yoshide Hagiwarapopisuje vlastní zkušenost s léčbou těžkého kožního zánětu, který si způsobil vařící vodou: "Díky neopatrnosti jsem se opařil a způsobil si velice bolestivé zranění. Všichni známe mokvající puchýře a pálivá muka při tomto druhu poranění. Z dřívějších zkušeností jsem věděl, že se mi podobné úrazy těžce hojily a proto jsem si rozsáhlou popáleninu potíral šťávou mladého ječmene. Léčba trvala kratší dobu než obvykle a nebyla provázena dlouhotrvající bolestí. Po této vlastní zkušenosti jsem týmu výzkumníků zadal úkol testovat šťávu z mladého ječmene na různé druhy kožních nemocí, včetně popálenin způsobených letním sluncem." Dnes je Mladý ječmen nejrozšířenějším zeleným nápojem na světě a je používán i jako zelené letní tonikum chránící pokožku proti slunci. V Belgii a v severních zemích užívají Mladý ječmen v letních měsících světlovlasí lidé se špatnou pigmentací kvůli lepšímu opalování.

 

V západních zemích (hlavně v USA) je užívání Mladého ječmene ve formě rozpuštěného prášku běžné i ve zdravých jídelnách. Rovněž vám personál jídelen listy mladého ječmene (skladované v mrazácích) nadrtí a vylisuje přímo před očima. Tyto zelené nápoje osvěží, občerství a plní obzvláště v létě ochranou roli proti negativním vlivům slunečního záření. Především ženy ve světě utratí miliardy dolarů za ochranné kosmetické přípravky. I přes investované peníze zjišťují, že díky přemíře slunění pleť stárne a trpí. Je to díky oxidaci a známým volným radikálům vznikajícím při slunění v pokožce. Pokud při vystavování se slunci i jiným zdrojům záření nemáme ve stravě dostatek antioxidačních látek - pleť stárne a trpí i přes sebedražší kosmetickou péči. Klaus Oberbeil říká: "bez antioxidantů pleť při opalování žlukne, stejně jako máslo ponechané na slunku." Tomuto jevu se bráníme vnějšími i vnitřními obrannými liniemi. Vnějšími "zákopy" myslíme pobyt ve stínu, zahalení se oděvem, ochranu opalovacími krémy... Vnitřními "zákopy" myslíme přirozenou buněčnou a molekulární antioxidační ochranu. Ta je nejdůležitější. Nedovolte imunitnímu systému vyčerpat vojsko složené z molekul antioxidačně působících látek! Zelené nápoje jsou nejpřirozenějším zdrojem "vnitřní ochrany". Ministerstvo zemědělství v USA v doporučení z r.1995 uvádí: "Antioxidanty v potravinách rostlinného původu snižují riziko onemocnění rakovinou a chronickými chorobami."

Z hlediska významu ochranného působení nelze nadsadit jednotlivé složky rostlin nad druhé, protože působí v zájemné synergii, ale pro příklad uveďme ochranné působení chlorofylu. Ten se v mladém ječmeni podle Barbary Simonsonové chová jako "kondenzátor sluneční energie a na znovuoživení těla působí jako "elektrický proud". Dr.Swope píše o chlorofylu, že se "zelená krev rostlin v našem těle mění na červenou". Je pozoruhodné, že naše krevní barvivo - hemoglobin má stejnou strukturu jako zelené barvivo rostlin - chlorofyl (kromě ústředního prvku - v chlorofylu je magnezium, v hemoglobinu železo). Bez chlorofylu by sluneční svit nebyl darem, ale smrtelnou zbraní vesmíru. Díky chlorofylu zeleň přežívá a "dýchá". Přísun chlorofylu zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran a popálenin a brání zánětům a infekcím. Zelená šťáva také prokazatelně brání před rentgenovými paprsky i jinými škodlivými druhy záření. Při dostatečném užívání mladého ječmene budeme mít dostatek "vnitřní ochrany" a při rozumném opalování pro nás Slunce zůstane hřejivým přítelem. Rovněž obsah dalších antioxidantů (např. beta karoten) přispívá k ochraně naší pleti při slunění. Pro světlejší severské typy osobností (především pro nordiky a baltiky) platí následující rady a dávkování ve zvýšené míře.

                                      _____________________________________________

Konkrétní rady nejen na léto:
Celoročně užívejte Mladý ječmen min. 2 x denně, alespoň ráno nalačno, Chlorellu alespoň 10 tbl. ráno a 10 tbl. večer.

Pokud se sluníte, pijte Mladý ječmen min. 3 x denně, ráno, v poledne a večer, vždy ideálně nalačno.

Pokud jste se hodně opalovali, případně se i spálili - zvyšte pitný režim dvojnásobně (6 x denně). Pokožka k regeneraci potřebuje obrovské množství ochranných a stavebních látek.

Pokud jste zelené potraviny ještě neužívali, vždy si nechejte poradit o dávkování Vaším poradcem přes Zelené potraviny, dávkování je individuální podle aktuálního zdraví a vitality každého. 

opálení

Již postižená, spálená místa jemně potírejte a zvlhčujte roztokem mladého ječmene, kolikrát jen budete moci. Roztok mladého ječmene není mastný a umožňuje pokožce na rozdíl od krémů lepší dýchání.

Pokožku roztokem z mladého ječmene průběžně osvěžujte - např. na koupališti, při slunění, na výletě, při práci na zahradě ... Mladý ječmen rozpusťte a přeceďte do nádobky s rozprašovačem. Roztok ale barví a proto postřikujte, či potírejte opatrně, aby nedošlo k zabarvení oděvu, či ručníku :) .

Radím: nepodceňujte žádné záření a připravte svou kůži, jak nejlépe dovedete, podcenění záření může mít vážné, nevratné důsledky. Zelené potraviny Vám budou v přípravě velkým pomocníkem.

Krásné léto. :)